Akademija za glasbo

Nagovor dekana prof. Marka Vatovca

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je konservatorij najboljših in najbolj nadarjenih glasbenikov Slovenije. Odprta je tudi za mednarodno sodelovanje, saj je pri nas veliko študentov in tudi nekaj profesorjev iz tujine. Na Akademiji pouk glavnega predmeta, torej inštrumenta, petja, kompozicije ali dirigiranja, poteka individualno in ne v skupinah. Malo drugačen je študij glasbene pedagogike, pri katerem študenti svoje znanje predajajo naprej. Koncertna sezona Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, v kateri nastopajo študenti kot solisti, v različnih zasedbah in z najvidnejšimi profesionalnimi slovenskimi orkestri, v koncertnih dvoranah v Sloveniji in po svetu dobiva odlične kritike in bučne aplavze.

Koncert Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani na festivalu Young Euro Classic 2018 v berlinski dvorani Konzerthaus Berlin.

Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani deluje Študentski svet, ki pomaga pri vodenju Akademije, svetuje študentom in organizira dogodke. Eden najodmevnejših je dobrodelni koncert za študente v stiski »Jazz zate, ti zame«, ki ga Študentski svet organizira že več let zapored. Imamo tudi Študentsko organizacijo, ki vsako leto organizira brucovanje in druge dogodke. Pri nas deluje več zasedb, kot so orkestri, zbori in Big Band. Program tutorstva sicer na Akademiji ne poteka, a smo študenti zelo kolegialni in vedno pripravljeni priskočiti na pomoč.

Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Ker se zavedamo, da je vsak začetek težak, smo zbrali nekaj nasvetov starejših študentk in študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za lažji skok v prvo/novo študijsko leto:

  • Čim prej si pridobi Slakanovo skripto.
  • Izkoristi avdicijo za igranje z orkestrom – pojdi poskusit, tudi če še nisi čisto prepričan vase.
  • Čim več časa preživi na Akademiji.
  • Obišči vse koncerte, ki jih lahko.
  • Akademija ponuja predmete od generalbasa do jazz improvizacije – poišči, kar te veseli in kar ti je zanimivo!
Dobrodelni koncert Jazz zate, ti zame 2019 (Avtorica: Sara Lovšin)

Kontakti:
Študentski svet
ssvet.ag@gmail.com
Predsednik: Urban Stanič
urban.stanic@gmail.com
051 690 987
Podpredsednica: Gaja Ana Zvonar
gaja.zvonar@gmail.com
068 131 948
Študentska organizacija
kozovinc.tomaz@gmail.com
031 532 246